Протягом століть ринок цінних паперів був клубом для обмеженого кола обраних. Якщо ти потрапляв на Волл-стріт, вважай - життя вдалося. Брокер на біржі не лише робив когось багатшим, а когось біднішим, але й сам за досить короткий час заробляв собі на чудове майбутнє. Що стосується великого капіталу, то він легко міг штучно впливати на курс акцій і добряче на цьому збагачуватися.

Але все змінилося.

В квітні 2013 Влад Тєнєв і Байджу Бат створили сервіс Robinhood. Завдяки ньому торгувати на біржі стало так просто, як робити ставки на спорт зі свого смартфону. Майже вісім років потому платформою користується більше 13 мільйонів користувачів, а вона оцінюється в 20 мільярдів доларів.

Ми розповідали в своєму Телеграм-каналі страшну історію про те, як молодий хлопчина не розібрався в інтерфейсі Robinhood, помилково подумав, що винен купу грошей і наклав на себе руки. Це показує, що сервісом часто користуються люди, в яких все погано з фінансовою грамотністю. Але те, що він доступний і у вірних руках стає чудовим інструментом для заробітку - факт.

Більш того, на днях завдяки Robinhood тисячі дрібних трейдерів-любителів перемогли справжніх багатіїв с Волл-стріт. І це справжнє диво!

В Reddit (популярна на Заході соціальна мережа, що працює за принципом форума) є спільнота вирощених Robinhood ділків “Wall Street Bets”. Їх там зібралося чимало - 5,5 млн. Один з трейдерів помітив, як хедж-фонд Melvin Capital “шортить” акції GameStop. Потім виявилося, що цим займаються і інші потужні фінансові організації.

Shorting (короткі продажі) - це коли хедж-фонд позичає акції компаній в інших інвесторів, продає їх, викупає по нижчій ціні і повертає актив кредитору. Скажімо, позичив акцію Tesla, продав її за 100 гривень, купив за 50, повернув власнику, поклав 50 до кишені. Заробити на цьому можна лише, якщо акція падає в ціні. Тому таку операцію називають спекуляцією на біржі.

Великі гравці на ринку використовують “шортинг”, щоб штучно коливати курс акцій на свою користь. По суті, так вони обвалювали акції GameStop. І якщо раніше це сходило їм з рук, то тепер вони отримали неабиякий спротив.

Трейдери-любителі почали скуповувати акції GameStop (грати в довгу). В листопаді вони коштували $11 за штуку, на кінець грудня піднялися до $20. В січні до ради директорів компанії увійшов Райан Коен. Відомий у США підприємець оголосив, що планується кардинальний перехід з традиційного ритейлу до продажів через інтернет.

Після цього активісти з Reddit домовилися про флешмоб: всі доступні гроші витратити на акції GameStop. Масова одночасна купівля призвела до стрімкого злету. А за нього на біржі відбувається шорт-сквіз. “Шортселери” повинні купляти активи, щоб повернути їх кредитору. Тому хедж-фонди також купували акції і тим самим підвищували їхню вартість. Таким чином, вони прямо на очах всього світу втрачали мільярди доларів. А трейдери-любителі, навпаки опинилися у великому плюсі. На піку цінні бумаги коштували 348 доларів за штуку. Не в останню чергу через додатковий попит на актив завдяки твітам Ілона Маска, який відкрито підтримав за Wall Street Bets.

Вже потім виявилося, що історія почалася трохи раніше за революцію в Reddit. Минулого квітня у двері GameStop зайшов Майкл Беррі. Колись дуже успішна компанія, яка продавала комп’ютерні ігри на дисках, переживала непрості часи. Адже виробники почали самі реалізовувати їх через технологію стримінгу. Беррі вмовив топ-менеджмент GameStop не опускати руки, інвестував в них 15 мільйонів доларів і порадив витратити їх на викуп своїх же акцій з біржі. Таким чином цінні папери піднялися з 4 до 16 баксів за штуку. Але потім їх почали топити хедж-фонди.

Зараз Майкл каже, що продав свої акції ще в грудні. Але в це важко повірити, бо він - легендарна особистість. В 2008 році на фоні світової фінансової кризи, яку спричинив дефолт іпотечних кредитів в США, Беррі заробив більше 200 мільйонів доларів. Він раніше за всіх зрозумів, небезпеку цієї бульбашки і накупив за безцінь купу страхових паперів (дефолтні свопи), які в момент кризи перетворилися на золото. Є підозри, що на сенсаційному злеті GameStop цей доктор медицини (кинув кар’єру через потяг до технічного аналізу вартості акцій) також суттєво збагатився.

Ми запитали в директора Фінансової Компанії Activitis Павла Матіяша, що він думає з цього приводу і чи можлива така ситуація в Україні:

“GameStop - однозначно бульбашка, яка невдовзі лопне. Експерти оцінюють вартість компанії в декілька разів нижче, ніж вона є зараз. Плюс акції вже почали зливати і їхній курс знову падає.

В Україні така ситуація неможлива. В нас немає фондового ринку. Прем’єр-міністр обіцяє, що невдовзі виправить цю ситуацію. І це дійсно буде великий крок для держави. Треба розуміти, що цінність фондового ринку не у можливості спекулювати на акціях технічних компаній, а у залученні фінансування. В Україні є багато підприємств, яким бракує закордонних інвестицій. З їх появою економіка країни суттєво зміцніє. А акції Tesla чи Amazon ви можете купити й зараз. В наш час це зробити - елементарно, просто треба заплатити комісію іноземному брокеру.

Але треба розуміти одну важливу річ. Наш фондовий ринок на початку в кращому випадку матиме вигляд, як у США в 20 роках минулого століття. Жодних Robinhood чи ще якихось сервісів для трейдерів-любителів. Тому поки що спостерігаємо за такими дикими історіями як з GameStop осторонь”.